MOORJAZZ Festival: Kira Skov

Smukke fortolkninger af Billie Holiday

MOORJAZZ Festival: Kira Skov

Beskrivelse

Kira Skov – Koncert på Fermaten, Herning – Lørdag d. 7. november 2020

Opdatering ift. Corona: Alle koncerter afholdes som udgangspunkt. Hvis der skulle ske ændringer, meddeles det både på mail til alle billetkøbere, her på hjemmesiden og på Facebook-begivenheden.

De opdaterede retningslinjer kan desuden læses her: https://fermaten.dk/covid-19/

Billie Holidays vidunderlige stemme og hendes uafrystelige nærvær på indspilninger og filmklip påvirker os alle fra første bekendtskab. Hun var den største, hun er den største, ingen har præget jazzscenen som hende og næppe nogen sangerinde, der beskæftiger sig med jazz, soul eller rock kan sige sig fri for at være under indflydelse af denne geniale fortolker. Måske er det banalt at skrive, at Billie kun ”sang sig selv” – at hendes turbulente liv afspejler sig i hendes sang – ikke desto mindre er dette en sandhed uden modifikationer.

Sangerinden Kira Skov er ikke gået ram forbi: “Jeg har lyttet til Billie Holiday siden mine tidlige teenage-år. Jeg fandt en plade med det legendariske, smukke og dragende billede af Billie, med den famøse blomst i håret, i en noget så eksotisk forretning som Fona i Rødovre centret, da jeg var 13 år gammel. Siden har hun igennem årene leveret soundtracket til store dele af mit liv”.

Når man hører nye fortolkninger af de sange Billie Holiday sang, kommer man let til at sammenligne med de oprindelige indspilninger. Det kan ikke undgås. Når man hører Kira, bliver det dog hurtigt klart, at her er en sangerinde, der undlader ethvert forsøg på at lyde som Billie Holiday. Kira lyder som Kira, og med sine særegne og personlige fortolkninger bringer hun sange fra 30erne og 40erne ind i nutiden. Sange der har fulgt hende, sange der har haft uendelig stor betydning. Kira fortolker dem med stemning, atmosfære og sjælden emotionel dybde.

”Med mine fortolkninger forsøger jeg på min egen vis at vække Billies ånd til live for en stund, og det er min store kærlighed og respekt for hendes fortolkninger af nogle af de største klassikere, der er udgangspunktet. Jeg og Nikolai har samtidig selv skrevet nogle sange, som kan supplere Billies materiale. Sange som på sin vis også hylder min store musikalske kærlighed til Lady Day”.

Tenorsaxonisten Jakob Dinesen har skrevet arrangementer til de fleste af numrene, der allerede er blevet prøvet af live ved flere lejligheder. Senest til stående ovationer i en udsolgt Glassalen i Tivoli under Copenhagen Jazz Festival. Og til at lede indspilningerne og dreje på knapperne i STC studio i København blev PJ Harveys faste samarbejdspartner, HEAD, hentet fra England. Head var også indover Kiras forrige udgivelse. De øvrige musikere er Mads Hyhne (trombone), Heine Hansen (piano), Nicolai Munch-Hansen (bas) og R.J. Miller (trommer).

Kira Skov (35), interesserede sig fra 10 års alderen for alvor for musik. 17 år gammel tog hun for første gang til London, og hun har siden i længere perioder boet i England og USA. Hun har blandt meget andet turneret i ind- og udland med Kira And The Kindred Spirits og den engelske triphop stjerne Tricky. Med The Kindred Spirits har Kira udgivet 3 albums, og med Ghost Riders udgav hun i 2008 ”The Rail Train, The Meadow, The Freeway And The Shadows” og senest, i 2010, ”Look Up Ahead”.

Ingen kan som Kira banke en rocksang ud over rampen, men trangen til at udforske nye facetter trænger sig på. En ny og ganske særlig sårbarhed i Kiras univers må, som Politikens anmelder Erik Jensen spåede, ”kunstnerisk føre hende andre steder hen.” Med denne udgivelse i favnen på Billie Holiday.

Videoer