Dead Kennedys (US)

Support: NEXØ

Beskrivelse

Dead Kennedys – Koncert på Fermaten, Herning – Fredag d. 26. august 2022

Som det eneste sted i Danmark er Fermaten og Kontrast Herning stolte af at kunne præsentere et af verdens største punkbands, Dead Kennedys. Bandet giver koncert på Fermaten den 26. august 2022.

Desværre bliver koncerten uden bandets oprindelige forsanger, Jello Biafra, som forlod bandet i 1986. Bandets øvrige medlemmer East Bay Ray (guitar), Klaus Flouride (bas) og D.H. Peligro (trommer) (afløses af Santi Guardiola pga. sygdom) vil på aftenen spille et bredt udsnit af Dead Kennedys’ hårdtslående, humoristiske og provokerende bagkatalog. Det bliver en aften i særklasse, og hvis man vil opleve punkens historiske vingesus, så er denne aften obligatorisk!

 

Om Dead Kennedys

Dead Kennedys er et af de mest populære og vigtigste punkbands fra de sene 70’ere og tidlige 80’ere. Gruppen blev dannet i San Fransisco i 1978, da East Bay Ray fik bragt en reklame i et musikblad, som vokalisten Jello Biafra svarede på. Han fik hurtigt følgeskab af bassist Klaus Flouride, trommeslageren Ted og en anden guitarist kendt som 6025. Sidstnævnte forlod bandet i 1979, mens Ted i slutningen af 1980 blev erstattet af D.H. Peligro.

Efter en kort periode i øvelokalet spillede bandet deres første koncert i Mabuhay Gardens, og der gik ikke lang tid, før bandet fik en stor følgerskare i San Fransisco. På scenen var Dead Kennedys en kombination af kaos og teater, og deres lyd kunne beskrives som en krydsning mellem Sex Pistols og the Ventures.

Dead Kennedys’ tidlige succes førte til udgivelsen af deres første single ’California Über Alles’, som i 1979 var et musikalsk angreb på den daværende californiske guvernør Jerry Brown. Singlen blev udgivet på deres eget pladeselskab i USA, Alternative Tentacles Records. Singlen blev senere udgivet i Storbritannien af Fast Products. ’Holiday in Cambodia’ (1980) blev efterfølgeren og måske bandets mest definerende øjeblik med sit perfekte miks af hysterisk morsomt yuppie-nedslående lyrik og ondskabslydende musik.

Underbygget af en utrolig humor, satiriserede de tidlige sange forholdet mellem den ekstreme vold og konservatisme, som kendetegnede det amerikanske liv.

Dead Kennedys’ provokerende navn og opførsel tiltrak sig stor opmærksomhed fra højreorienterede grupper, og bandets problemer med disse selvudnævnte moralske værger blev forstærket af et yderst konfrontatorisk forhold til det amerikanske politi, som var til stede ved alle koncerter. Men bandet formåede samtidigt at udvide deres følgerskare ved at spille på en række undergrundssteder i både USA og Canada. I slut 80’erne tog Dead Kennedys på deres første britiske tour, som sikrede dem deres status som de tiltrængte efterkommere af blandt andet Sex Pistols. Herefter lagde de både Europa og Australien ned.

 

Support: NEXO

NEXØ er et højenergisk punkband med nervebanerne uden på tøjet. En teknisk dygtig kvartet, der holder øjenkontakten med publikum og giver dem en oplevelse, der sitrer videre under huden bagefter. Live er NEXØ garant for en presserende intensitet hver gang de går på scenen. Det aggressive nærvær balancerer konstant på scenekanten, faretruende tæt på at eksplodere. De krænger følelserne ud af svælget, så de står nøgne frem, men bibeholder sikkert fodfæstet. Det er en forbandet kliché, men NEXØ er blod, sved og tårer fyret gennem en forstærker.

NEXØ har brugt nedlukningen af alverdens scener til at skrive en plade, der udfordrer deres egne grænser. Lyden på False Flag er tungere end debuten – tung som tiden – men stadig med sans for melodien i det støjende. I den rå punk er der desuden fundet plads til soniske eksperimenter og psykedeliske indslag, der vidner om et band, som nægter at stå stille. False Flag kredser om sandheden som udvasket begreb. For når spin styrer magthaverne og sociale medier har demokratiseret drabet på den objektive virkelighed, må man med tungt hjerte erkende, at sandheden er ilde hørt. Fra de første sælsomme toner trækker NEXØ lytteren ind i en stemning, der får hårene til at rejse sig og musklerne til at vibrere utålmodigt. Der er noget på spil.

Lyden på den nye plade er milevidt fra den rå DIY sound på debuten New Normal. False Flag er således ikke indspillet i et kolonihavehus på en diæt af ritalin og whisky, men er derimod blevet til i studiet hos legendariske Lasse Ballade. Resultatet er et voldsomt og kompromisløst monster, der med velafbalanceret lyd og komplekse kompositioner sprænger grænserne for genren.

Videoer