MOORJAZZ Festival 2022

En dag i jazzens tegn i hjertet af Herning

Beskrivelse

MOORJAZZ Festival 2022 – Fermaten, Herning – Lørdag den 12. november 2022 kl. 12.00-24.00

Til årets MOORJAZZ Festival kan du glæde dig til en hel dag i hjertet af Herning og et ambitiøst program, der byder på både erfarne komponister og nyere danske jazz-kometer.
Dagen vil tage dig med til de mindre og gåsehudsfremkaldende koncerter. Du vil kunne opleve særlige konstellationer af dygtige artister. Og derudover får du et rigtig godt bud på en række artister, som kommer til at udgøre fremtiden på den danske jazzscene.

Billetter
En festival-billet giver adgang til alle koncerter lørdag den 12. november. Derudover kan du bruge din billet til koncerten med De Waal feat. ‘Nulle’, Ljunggren og Anderskov, som finder sted den 5. november klokken 12.00.

Under 25?
Er du under 25, så kan du købe en ung-billet til 200 kr. Husk at medbringe billede-ID.

MOORJAZZ Festival støttes af:
Statens Kunstfond, JazzDanmark, Herning Kommune, Spar Nord, Kulturelt Samråd Herning, Midtjysk Skole- og Kulturfond og Ege Fonden.

Program
12.00     Angli Avantgarden (Salen)
13.00     Bjarke & The Beerbellys (Udendørs)
14.00     KALEIIDO (Salen)
15.00     Vingborg/Valencia (Loungen)
15.00     Bjarke & The Beerbellys (Udendørs)
16.00     Bo Stief & PLAY!GROUND LIVE (Salen)
17.00     Lars Greve i samtale med Hernings jazzildsjæl og anmelder, Niels Overgård (Loungen)
17.00     Skak Kvartet (Udendørs)
18.00     Jakob Bro (DK) / Larry Grenadier (US) / Jorge Rossy (ES) (Salen)
19.00     Vingborg/Valencia (Loungen)
19.00     Skak Kvartet (Udendørs)
20.00     The Supreme Court feat. Patrick Dorgan (Salen)
21.00     Fat Cat Trio (Udendørs)
22.00     Antonio Dayyani (Salen)
23.00     Hoffy Beats (Lounge)

 

Jakob Bro (DK) / Larry Grenadier (US) / Jorge Rossy (ES)
Den danske ECM-guitarist Jakob Bro har udgivet 15 plader som bandleder med et bredt udvalg af prominente danske og amerikanske musikere – Lee Konitz, Paul Motian, Andrew Cyrille, Bill Frisell, Joey Baron og Palle Mikkelborg med flere. Når Bro besøger MOORJAZZ Festival i efteråret, bliver det med følge af to store kapaciteter, nemlig bassist Larry Grenadier og den spanske multiinstrumentalist Jorge Rossy.
Larry Grenadier er et af de mest efterspurgte moderne jazzbassister, der blandt andet er kendt for sit mangeårige virke i Brad Mehldau Trio samt samarbejder med folk som Paul Motian, Stan Getz, Pat Metheny og mange andre. Ligeledes er Jorge Rossy en eftertragtet herre, som har arbejdet sammen med en række prominente navne, som Brad Mehldau, Wayne Shorter og Carla Bley. Han står også bag flere anmelderroste udgivelser i eget navn.

K A L E II D O
Med deres duoprojekt KALEIIDO er Anna Roemer og Cecilie Strange gået sammen om at realisere og dyrke en fælles vision om musik, der bevæger sig og forvandler sig gennem tid og rum.
Strange og Roemer, der kommer fra baggrunde inden for henholdsvis jazz og pop/rock/indie-musik, guider lytteren gennem lydcollager, der skifter, muterer og hæver med hver tone – som lys brydes gennem et kalejdoskop – og mens de overholder deres dogme: At intet strukturelt er aftalt på forhånd, og at de udforsker de ydre grænser for, hvad moderne improviseret musik kan være.

The Supreme Court feat. Patrick Dorgan
The Supreme Court er et musikalsk kollektiv med en fast kerne bestående af bassist Jonathan Rahbæk, trommeslager Andreas Fryland, keyboardspiller Jacob Broholm. Bandet opstod for godt 10 år siden i et fælles initiativ med rap-legenden Al Agami, og blev hurtigt en fast del af den Københavnske hiphop/jazz undergrund. Sidenhen har bandet manifesteret sig som et solidt, sprudlende og energisk live band både som rent instrumentalt orkester på diverse jazzklubber, men også som backing band for skiftende solister som Patrick Dorgan, Kuku Agami og E. Brown. Og på MOORJAZZ Festival 2022 får publikum lov til at opleve netop Patrick Dorgan på scenen. Patrick Dorgan slog for alvor igennem i 2015 med kæmpehittet ”Marylin” og det efterfølgende album ”Painkillers” der bl.a. kastede en nominering af sig som Årets Talent til P3 Guld og Årets Navn til Zulu Awards. Siden har han været en stabil stemme på den danske pop- og Soul scene, og har senest haft succes med singlen fra 2020 “I’m The One”.

Antonio Dayyani
“Uden tvivl en af årets debutplader” skrev Niels Overgård bl.a. om ’Herfra kan det kun gå to veje’ i sin anmeldelse af albummet på Jazznyt – et album der hurtigt manifesterede sin kvalitet ved fine anmeldelser og masser af airplays på P8 Jazz. Musikken er rolig og lyrisk og blander folk med nordiske toner i en omfavnende jazzfeeling, der trækker på inspirationer som bl.a. Jan Johansson, Svaneborg Kardyb og Paul Simon.
’Herfra kan det kun gå to veje’ er produceret af Dennis Ahlgren, der har arbejdet sammen med en perlerække af danske kunstnere som Tina Dickow, Dicte, Total Hip Replacement, Camille Jones og Kajsa Vala.

Vingborg/Valencia
Vingborg/Valencia er et nyere navn på den aarhusianske jazzscene. Kvartettens kompositioner bærer præg af nysgerrighed og skabertrang, og musikken er let at fordybe sig i og nærmest meditativ i sin form.
Omdrejningspunktet er simple, men stærke melodier, som trækker tråde til den nordiske jazzscene og navne som Espen Eriksen, Bremer/McCoy, Jan Johansson og Hvalfugl. Lyden er minimalistisk og jazzet, men musikken formår også at brede sig ud over jazzens egne rækker, da gruppen ofte trækker melodierne og musikken i en rytmisk og legende retning.
Med en særlig kærlighed til gamle folkeviser spiller kvartetten sig ind i deres helt eget lydunivers; et univers, som er afslappende, drømmende og udfordrende.

Angli Avantgarden
Angli Avantgarden er seneste samarbejdsprojekt mellem Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og komponist Ditte Rønn. Blikket er rettet mod Angli fabrikkens historie og musikken er først og fremmest en hyldest til de tanker og visioner, som Aage Damgaard byggede Angli-fabrikken op omkring. Med afsæt Miles Davis’ klingende ud af højttalerne i fabrikkens storhedstid, må et jazzensemble er den perfekte metafor for virksomheden som ‘en velsmurt maskine’ med højt til loftet og stort vingefang. Jazz er lige så meget en tilgang til struktur og frihed, som det er en musikalsk genre, så Ditte Rønn’s kompositoriske oplæg er derfor en fusion af groovemusikkens cykliske fremdrift, jazzens eksperimenterende demokrati og harmonisk klangfylde inspireret af den danske højskolesang. Angli Avantgarden trækker også konkret inspiration fra symaskinens acceleration, vævemaskiners rytmiske vedholdenhed, skramlende lydkulisser, pionerånd og åbenbaringer.

Bo Stief & PLAY!GROUND LIVE
Den Herning-baserede kulturinstitution Swinging Europe har i 22 år haft et samarbejde med Bo Stief omkring talentprojektet PLAY!GROUND LIVE. Bandet består af unge talenter fra hele Danmark, udvalgt af Bo Stief. De kommende stjerner får en tur i det virkelige liv med et kort, intenst prøveforløb med et meget varieret repertoire og koncerter på spillesteder, skoler, asylcentre og gymnasier samt på Aarhus og Copenhagen Jazz Festival. Til MOORJAZZ Festival 2022 er det et helt specielt hold – en blanding af nye og gamle musikere, som har været med i projektet i løbet af årene – som kommer på scenen med Bo Stief.

Fat Cat Trio
Fat Cat Trio er et instrumentalt funkband fra Gl. Rye. Bandet består af Jacob Bylling på bas, Jonas Hald på guitar og Marcus Rundell på trommer. Fat Cat Trio forsøger at ramme den brede funkgenre, med alt fra rolige melodier til hurtig slagbas. Fat Cat Trio får folk op af stolene og skaber en kæmpe fest. I den første nedlukning udgav drengene albummet Breaking News og sidenhen har de spillet koncerter rundt omkring i landet blandt andet SPOT festival i foråret. Glæd dig til fede grooves, god stemning og lækker funk.

Bjarke & The Beerbellys
Bjarke & The Beerbellys er et 7-mands jazzband, som elsker at spille musik inden for den traditionelle jazzgenre. Ja, dén de fleste forbinder med Nyhavn. Dén der også har fået øgenavnet tissemandsjazz. Mere end dét elsker orkesteret at udfordre stilarten og medvirke til at forny den. For det er der brug for, mener Bjarke Nikolajsen, der sammen med Aske Drasbæk (sax), Mads Rahbek (sax), Ola Åkerman (basun), Henrik Silver (sousafon), Jakob Thomhav (banjo) samt Casper Mikkelsen (trommer) udgør Bjarke & the Beerbellys. Med deres innovative take på en stilart, der giver det traditionelle en på sinkadusen, håber de derfor at gøre stilen mere sprød og sexet.

Lars Greve i samtale med Hernings jazzildsjæl og anmelder, Niels Overgård
Lars Greve går ofte sine egne veje i musikken, og hans seneste værk “Undertiden” er ikke en undtagelse. Det er en stor, sort og kontant klingende halvmur der omkranser Cronhammars værker på HEART-udstillingen “Ulvetime”. Som træblæser og komponist er Greve en del af flere succeser, herunder bandet Girls in Airports som Niels Overgård døbte “The future of Danish jazz”. Men Greve er gået videre – han ser stort på den digitale tidsånd og skaber musik, der kun kan opleves i “den virkelige verden”. Niels Overgaard vil tale med ham om, hvad det er, der driver værket?
”Ståpels! ”råbte Cronhammar og viste armen frem når han hørte Greves musik. Cronhammar kunne ikke fordrage jazz, men med Greve gjorde han en undtagelse. De delte æstetik på tværs af fag og generationer, og blev nære venner og samarbejdspartnere. Samtalen vil derfor også handle om relationen mellem de to høje, langskæggede og kompromisløse kunstnere. Niels Overgård og Greve vil slutte samtalen af med lidt “blindebuk”. En leg, hvor den ene skal gætte et stykke musik, som den anden har med. Som lytter vil det være nyt og godt til øregangene, og så må tiden vise, hvor meget de to jazzere egentlig ved. Man behøver ikke vide noget om hverken jazz, Cronhammar eller Greve for at komme denne dag. Og uanset hvad, tør vi godt love, at man ved mere om jazz når man går derfra.

Skak Kvartet
Ebbe Kandborg Gade (bas), Gustav Bjerrum (klaver), Andreas Skak Østrup-Kristensen (trommer) og Kristian Jensen (guitar) mødtes på MGK Midtvest i Holstebro, hvor de stadig går. Jazzmusikken blev hurtigt en af hovedinteresserne, og i de seneste par år har de udøvet netop denne musikform i en masse forskellige konstellationer. Blandt andet i denne kvartet. Fælles for dem udover jazzmusikken er, at de har rødder i det midt og vestjyske, og at de er søgt til Holstebro for at dygtiggøre sig.

Hoffy Beats
Hoffy Beats (Jonas Hoffmann) er en 26-årig producer og kunstner fra Ikast. Han er selvlært pianist, og arbejder hovedsagligt inde for Lo-Fi Hip-Hop genren, men skubber hele tiden til grænsen for, hvordan genren defineres. Siden første single release i 2019, har han opnået mere end 150.000.000 streams på streamingtjenesterne, udgivet mere end 200 numre, og arbejdet med kunstnere og producere fra hele verden gennem Instagram.

 

Videoer